Johannes Visser wint Nationale Prijs voor Onderwijsjournalistiek

Johannes Visser, journalist bij de Correspondent heeft de Nationale prijs Onderwijsjournalistiek 2022 gewonnen. Hij won de prijs met zijn verhalenreeks ‘Winnaars en Verliezers? Een serie artikelen over kansenongelijkheid binnen het onderwijs. ‘
Johannes Visser, winnaar Nationale `Prijs voor Onderwijsjournalistiek
Volgens de jury worden in Vissers stukken empirische observaties onderling verbonden door filosofische en sociologische inzichten. “Ook is dit een productie met een onderscheidende stijl. Met als thema hoe ongelijkheid in het onderwijs werkt, en wordt doorgegeven. Niet alleen als anoniem systeem maar juist ook in het alledaagse gedrag ven de leraar in de klas. Het einde van het liedje is dat de bestaande sociale pikorde tussen de gymnasiast, atheneum-klant en vmbo’er in stand blijft en wordt gereproduceerd. Er blijven dus winnaars en verliezers.”

Voor de prijs waren zes journalistieke producties over onderwijs genomineerd.
De prijs werd 30 september 2022 uitgereikt in het Nationaal Onderwijsmuseum in Dordrecht door de Stichting Stimulering Onderwijsjournalistiek (SSO). Hij bedraagt 2000 euro.

Voorafgaand aan de prijsuitreiking vond een debat plaats over zelfcensuur in onderwijs en journalistiek, onder de noemer ‘Zeg dat nu maar niet’. Maar, zo blijkt uit het verslag, iedereen vermijdt de term zelfcensuur terwijl iedereen wel vindt dat je van alles beter niet kunt zeggen.

Voor meer informatie: onderwijsjournalistiek.nl
Hier vind je ook het juryrapport