Winnaars 2019

Logo's

NATIONALE PRIJS VOOR DE ONDERWIJSJOURNALISTIEK

FONS VAN WIERINGENPRIJS VOOR HET BESTE ONDERWIJSBLOG

WERKBEURS ONDERWIJSJOURNALISTIEK

De Nationale Prijs voor Onderwijsjournalistiek 2019 is toegekend aan het team van het radioprogramma Argos van de VPRO voor hun uitzending ‘De Promotiefabriek’. Kees van den Bosch, Sophie Blok, Matthijs Bremer, Hielke Jan Borger en Judith Konijn maakten een verhaal dat volgens de jury “een concrete praktijk aan een concrete universiteit, die van Tilburg, op een concrete manier aan de kaak stelt. Concreet, omdat dat de kern is van journalistiek: geen algemeenheden debiteren, maar gedetailleerd uitzoeken wat ergens aan de hand is”.

Het team van Argos ontving de prijs, een bedrag van 2.000 euro en een oorkonde, uit handen van juryvoorzitter Sjoerd de Jong. In het juryrapport zijn alle genomineerde inzendingen besproken.

De Fons van Wieringenprijs voor het beste onderwijsblog is gewonnen door Paul Kirschner voor zijn blogbijdrage ‘Iedereen haat directe instructie (maar het werkt!)’. Hij ontving de prijs, een geldbedrag van 1.500 euro en een oorkonde, uit handen van juryvoorzitter Richard Toes.

De werkbeurs onderwijsjournalistiek van de Stichting Onderwijsfonds COCMA, een bedrag van 2.500 euro, werd toegekend aan Sebastiaan van Loosbroek, voor zijn onderzoeksvoorstel ‘Verschraalt het universitair onderwijs?’. De winnaar werd bekendgemaakt door juryvoorzitter Harrie Broekman, die journalisten – met name freelance journalisten – opriep om toch vooral voorstellen in te dienen. Zo’n bedrag is toch niet te versmaden, en dit jaar was het aantal aanvragen erg laag.